Testovi mobitela

MOTOROLA Flipout

Flipout Flipout Flipout Flipout Flipout Flipout
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 67 x 67 x 17
Masa uređaja (g) 120
Operativni sustav Android 2.1 Eclair
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1170
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 365
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Tele2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Kocka, kocka, kockica
Autor: Dejan Pavlović

Android smartphone originalnog dizajna, solidne hardverske snage, ali lošijeg ekrana i kamere

Motorola je u zadnje vrijeme izdala velik broj Android uređaja. Svoja tržišta i dalje širi, a mi smo na test dobili i njihov drugi Android model (nakon Milestonea). Flipout je mobitel koji ima originalan dizajn. Ovo je mobitel srednje klase koji se odlikuje dobrom tipkovnicom i kompaktnim dimenzijama, a glavni nedostaci su mu loš ekran, kamera i cijena.

Sadržaj pakiranja

U redakciju nam je došao samo mobitel s punjačem pa nam točan sadržaj pakiranja nije poznat.

Ergonomija, dizajn i izrada

Motorola Flipout je simpatična kockica. Cijeli mobitel stane u šaku, a ako želite pisati poruke na tipkovnici ili se javiti na dolazni poziv morat ćete otvorit kockicu. Otvaranje se izvršava guranjem lijeve strane mobitela nakon čega se i prikazuje puna tipkovnica.

 

Mobitel je u cijelosti dobro izrađen. Cijela stražnja strana je plastični poklopac ispod kojeg se nalaze utori za SIM i SD karticu. Nedostatak dizajna je u tome što se za zamjenu microSD kartice mora ukloniti stražnji poklopac pa je tako i brzinska promjena kartice nažalost nemoguća. Ali, kako se kartica baš i ne vadi često, mnogima ovo možda niti neće biti nedostatak.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1302081959.jpg

Ekran i tipkovnica

Ekran je najlošiji dio uređaja. Veličine je 2,8“ uz rezoluciju 240x320 piksela. Iako rezoluciju možemo prožvakati (ovo ipak nije mobitel koji cilja na viši segment tržišta), prikaz boja nažalost ne možemo. Boje su se činile isprane, a kontrast je bio nedovoljan. Srećom, osvjetljenje ekrana je odlično pa kada smo mobitel testirali na suncu povećanjem osvjetljenja smo dobili iznimno čitljiv ekran.

 

Ovaj mobitel ipak cilja na korisnike koji vole pisati poruke ili „visjeti“ na fejsu pa je puna QWERTZ tipkovnica odličan dodatak! Tipkovnicu moramo pohvaliti jer ima odlične tipke koje su dovoljno izbočene, a i sadrže dovoljno velik hod kako bi uvijek znali jeste li pritisnuli određenu tipku. Također je pohvalno da se nalazi i dodatni (peti) red tipkovnice koji sadrži samo brojčane tipke. On će vam biti naročito koristan kod tipkanja lozinki ili sličnih brojčanih podataka.

 

Zgodan dodatak je i okomita linija koja dijeli tipkovnicu na dva dijela, pa smo prilikom testiranja bili oduševljeni upravo njom jer smo nakon kratkog vremena mogli pisati čak i bez gledanja u tipkovnicu upravo zbog te linije koja predstavlja odličan orijentir gdje se vaši prsti nalaze.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1302082060.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Flipout na tržište dolazi s Androidom 2.1. Nažalost, sudeći prema službenim Motorolinim stranicama dodatnu nadogradnju ovaj mobitel neće doživjeti. Ipak, pozitivno je to što je Motorola podosta nadogradila izvorni Android 2.1 pa je tako i mobitel puno jednostavniji za koristiti.

 

Ističu se dodatni Motorolini widgeti (kojima se pristupa dugim pritiskom na početni ekran te odabirom „Motorola widgets“), posebno za uključivanje/isključivanje svih bitnih funkcija mobitela (GPS, WiFi, sinkronizacija...), kao i widgeti za vrijeme, zabilješke i slično.

 

Koliko puta vam se dogodilo da ste na početni ekran postavili par predefiniranih widgeta i on je bio popunjen? Motorola je doskočila ovom problemu tako da se veličina widgeta može mijenjati. Dakle duljim pritiskom na pojedini widget u njegovim kutovima se pojavljuju četiri vodilice čijim pomicanjem se veličina widgeta mijenja. Osim veličine mijenja se i dizajn, što čini odličan dodatak za potpunu prilagodbu vašeg početnog ekrana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1302081977.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kao i kod svih ostalih Android uređaja upravljanje s kontaktima se uglavnom oslanja na Google račun. Moguće je sinkronizirati mobitel s vašom google.com adresom nakon čega se i prikazuju svi kontakti na vašem mobitelu. Glavna zamjerka ovog dijela je u tome što mobitel nije prepoznao SIM kontakte pa niti uvoz istih nije bio moguć. Problem smo riješili skidanjem aplikacije s Marketa koja se zove „Contacts2SIM“

 

Ogromna većina Motorolinih mobitela koje smo testirali su imali iznadprosječnu kvalitetu zvuka i poziva. Flipout nije iznimka. Flipout se odlikuje Motorolinom CrystalTalk tehnologijom s duplim mikrofonima koja značajno poboljšava kvalitetu zvuka. Da ova tehnologija ne bi ostala prazno slovo na papiru iskušali smo je u praksi.

 

Tijekom testiranja mobitela, prvi susjed (kat ispod) je obavljao radove i zbog njih proizvodio podosta veliku buku. Nazvali smo drugu osobu koja se javila i naš glas je čula iznimno jasno, bez pozadinske buke. Impresivno!

 

Na mobitel je moguće dodati Facebook račun koji će se sinkronizirati s kontaktima na vašoj Facebook stranici te automatski povući sve kontakte i uvesti ih u imenik. Osim toga skinut će se i avatari korisnika što je korisno ako imate velik broj kontakata.

E-mail i poruke

Flipout ima dvije e-mail aplikacije. Jedna je Gmail, druga obična „E-mail“. U Gmail aplikaciji se mogu pregledavati mailovi s Google računa koji ste povezali s mobitelom, dok je u drugoj aplikaciji moguće podesiti neograničen broj POP3/Exchange računa.

 

Aplikacije su dosta slične i svoj posao rade sjajno. Nedostatak koji smo primijetili je u nemogućnosti postavljanja potpisa u e-mail porukama u običnoj „E-mail“ aplikaciji. Gmail aplikacija to dozvoljava.

 

Lista primljenih i poslanih poruka se prikazuje u obliku balončića. Žalimo što se u balončićima ne prikazuju i slike kontakata, ali obzirom na dosta smanjenu rezoluciju ekrana vjerojatno su one uklonjene kako bi se prikazalo što više teksta na ekranu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1302082003.jpg

Procesor, memorija

U Flipoutu se nalazi Cortex A8 procesor (3410) koji je prema performansama odličan. Cortex A8 je generacija procesora koji se nalazi primjerice u Samsung Galaxy S-u ili iPhoneu 4. Radni takt procesora je 720 MHz, što je uistinu sasvim dovoljno za svakodnevnu uporabu mobitela.

 

Osim odličnog procesora, Flipout u sebi ima čak i 512 MB RAM  i 512 MB ROM memorije na koju je moguće instalirati aplikacije. Zbog velike RAM memorije mobitel radi jako dobro, a i sama uporaba multitaskinga je na zadovoljavajućoj razini.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1302082038.jpg

Baterija i trajanje

Flipout ima prosječnu bateriju kapaciteta 1130 mAh. Tijekom testa uspjeli smo izgurati cijeli dan uporabe s uključenim sinkronizacijama mailova, dosta telefonskih razgovora i 10-ak SMS poruka. Manje zahtjevno korištenje će vam donijeti oko 2 dana uporabe mobitela.

Multimedija, FM radio, glazba

Treba istaknuti media player kojega je Motorola u potpunosti promijenila i nazvala „Connected player“. Naime, iz jedne aplikacije je moguće pristupiti vašoj MP3 kolekciji, FM radiju, ali i naprednijim funkcijama kao što su prepoznavanje pjesme koja trenutno svira, informacijama i novostima o izvođačima i slično.

 

Naročito nam se svidjela opcija sinkronizacije MP3-a s tekstom pa se tako Flipout može pretvoriti i u karaoke zabavu!

Fotoaparat i video

Ovaj odjeljak je najveće razočaranje mobitela. Naime, na stražnjoj strani se nalazi 3 megapikselna kamera koja ima fiksirani fokus. Fotografije koje snimite s njom u uvjetima slabijeg osvjetljenja su jako loše, dok se situacija popravlja ako snimate pod boljim osvjetljenjem.

 

Video je ograničen na rezoluciju od 352x288, srećom da se snima s 30 sličica u sekundi pa je i krajnji rezultat dobar.

Povezivost i Internet pretraživač

Mobitel je moguće spojiti na Wi-Fi mreže (bitno je napomenuti da osim što podržava b/g standard moći ćete ga spojiti i na Wi-Fi mreže s n standardom).

Naravno da su podržane i brze 3G veze kao i konekcija na GPS satelite (s podrškom A-GPS-a).

 

Zbog niske rezolucije ekrana surfanje webom nije bilo najpozitivnije iskustvo. U slučaju da gledate stranice bez zumiranja one su potpuno nečitljive. Situacija se popravlja povećanjem zoom nivoa, ali onda je potrebno više skrolanja kroz stranicu kako bi vidjeli cijeli sadržaj. Srećom, skrolanje je odlično izvedeno te nije primijećeno zastajkivanje.

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se moglo navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu na raspolaganju imate Google maps.

Uredski paket

S mobitelom dolazi QuickOffice aplikacija kojom je moguće samo pregledavati dokumente, bez mogućnosti uređivanja. Ovdje slično kao i kod pregledavanja web stranica ekran je ograničavajući faktor pa je za ugodno čitanje teksta potrebno dosta zumirati sadržaj.

Organizator i alarm

Organizator se oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne evente u kalendar. Eventima je moguće dodijeliti lokaciju, kontakte koji dijele događaj te podsjetnike koji će vas podsjetiti na događaj u prethodno definiranom razdoblju. Motorola je napravila sitne kozmetičke izmjene u aplikaciji kalendara pa ona više nije bijela već joj je dodana tamnija tema.

Aplikacije i igre

Flipout dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija. Prethodno je spomenuta QuickOfiice aplikacija, a osim nje instaliran je i standardni Googleov paket – Maps, Gtalk, Market i Gmail.

Zanimljivost je da s mobitelom dolazi i poseban grafički čip koji bi trebao pomoći u lakšem renderiranju 3D igrica. Testirali smo čip igricom „Angry Birds“ s marketa.

 

Igrica je radila odlično! Nedostatak je, ponovno moramo spomenuti – ekran. Ali, osim niže rezolucije nismo uspjeli pronaći neku drugu zamjerku tijekom samog igranja igrice.

Benchmark

Na Quadrant Standardu Flipout prosječno postiže 550 bodova. Što je prosječan rezultat. U intervalu 500-600 bodova pali su svi mobiteli sličnih karakteristika pa tako niti Flipoutov rezultat ne predstavlja iznenađenje. Ostaje žal za Androidom 2.2 koji bi drastično podignuo ovaj rezultat.

Cijena

Cijena ovog uređaja je 2.999 kn. Čini nam se da je cijena ipak pretjerana obzirom na to da se primjerice Motorola Defy može kupiti za 1000 kn povoljnije, a nudi puno bolje karakteristike.

Cool faktor

Cool faktor mobitela je definitivno dizajn. Flipout je jedan od rijetkih mobitela na tržištu koji su kockastog oblika, a također ga izdvaja od gomile i neobičan mehanizam otvaranja. Ako uzmemo u obzir i zamjenjiv stražnji poklopac koji dolazi u 6 boja smatramo da si svatko može prilagoditi ovaj mali smartphone svojem ukusu te tako biti jedinstven.

Zaključak

U slučaju da vam je potreban pametni telefon kompaktnih dimenzija s odličnom tipkovnicom i neobičnim dizajnom – Flipout je dobar izbor. Vjerojatno ćete zbog toga biti spremni platiti i nešto višu cijenu, jer se dizajn uvijek dodatno plaća. A tu je i originalnost koncepta otvaranja, što također treba dodatno cijeniti. Slaba točka Flipouta je ekran, a tu je i nemogućnost nadogradnje na novu verziju OS-a, ukoliko vam je to bitno.


Plus

+ dobra izrada

+ male dimenzije

+ tipkovnica

 

Minus

- loša rezolucija ekrana

- cijena

- verzija OS-a

Konkurencija

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

 

Manji ekran, manje RAM i ROM memorije, lošiji procesor i grafički čip, ali i bolja kamera i tradicionalniji izgled su odlike X10 mini pro mobitela. U svakom slučaju dostojna zamjena ako vam ne odgovara lošija kamera koju ima Flipout.

 

 

 

Komentari

paola

22. travnja 2012 - 21:37 Prijavi neprimjeren komentar

koliko je kuna

Odgovori