Testovi mobitela

MOTOROLA Motoluxe

Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe Motoluxe
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 117,7 x 60,5 x 9,9
Masa uređaja (g) 123
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, MP4/H.263/H.264 player, MP3/eAAC+/WAV player, Google Search, Maps, Gmail, YouTube,
Gdje kupiti
Cijena 595 kn
Info Tele2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Više u manjem pakiranju
Autor: Ivan Kišić

Sa strane RAZR-a i Milestonea, Motorola ima još svašta za ponuditi. Na test smo dobili Motorolu Motoluxe

Ne bi bilo previše reći kako je Android spasio Motorolu. Dolazak novog mobilnog operativnog sustava dao je divu iz SAD-a vjetar u leđa da odbaci viškove i orijentira se na stvaranje originalnih mobitela koji će ponovno ponukati širu javnost na kupnju Motorolinih mobitela.

 

Takav pristup učinio je Milestone (Droid), Motorolinim velikim hitom, no čini se da je tvrtka naučila mnogo toga od bjesomučnog kloniranja RAZR-a prije nekoliko godina, tako da su modeli sad raznoliki i osvježavajući, unatoč tome što se testirani Motoluxe ne može svrstati niti u jednu od te dvije kategorije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1336999767.JPG

Sadržaj pakiranja

Osnovno i bez dodataka ili nedostataka, pakiranje sadrži razdvojivi punjač s USB kabelom, slušalice i kratke upute. Baterija i metalni poklopac za mobitel su također odvojeni.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1336999779.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Uređaj je napravljen od crne mekane plastike na rubu, s tim da ju nazovemo gumom. Ugodna je na dodir i uređaj ulijeva dovoljno povjerenja da ne dobijemo infarkt u slučaju pada na grublju površinu i s veće visine.

 

Dizajn je spartanski i uređaj nema nepotrebnih detalja tako da je sve smješteno na praktična mjesta i uređaj ne komplicira oko tipki za gašenje, kontrolu glasnoće ili sučelja – slušalice su na vrhu, a punjenje i prijenos podataka s lijeve strane.

 

Četiri Androidu svojstvene tipke osjetljive su na dodir, a nalaze se u redoslijedu Menu, Home, Back pa Search. Direkcijske tipke nema.

 

S donje lijeve strane nalazi se neuobičajeno velika LED dioda za obavještavanje o propuštenim pozivima, porukama i stanju baterije. Dok svi drugi diskretno skrivaju minijaturne LED-ice, Motorola je otišla u drugom smjeru i od nje ne možete pobjeći. Inače pozitivno, no ako ćete mobitel puniti dok spavate, preporučamo da ga okrenete na drugu stranu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1336999914.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran osjetljiv na dodir kapacitivne tehnologije je iznenađujuće dijagonale od 4 inča, što čudi kada se u obzir uzmu kompaktne dimenzije. Za usporedbu smo uzeli najbliži mobitel koji nam je pao pod ruku, HTC Desire, koji je sa svojih 3,7 inča deblji, viši i zamalo širi od Motoluxea (dimenzije Motoluxea su 117x60,5x9,9 mm, a Desirea 119x60x11,9 mm).

 

Iako je zadovoljavajuće rezolucije, ekran je napravljen u klasičnoj LCD TFT tehnologiji zbog čega je vidljivost na suncu daleka od impresivne, a kut gledanja loš. Rezolucija ekrana je 480x854 piksela, pri čemu je gustoća piksela 245 ppi.

 

Dostupne su dvije ugrađene tipkovnice, klasična multitouch i Swype koji nakon kratkog navikavanja omogućava lak i brz unos riječi, koristeći obične poteze od slova do slova. Instalirana verzija Swypea ne podržava pisanje na hrvatskom niti ijednom srodnom jeziku, tako da je kao alternativa ostala otključavanje uređaja i traženje ROM-ova u koje možete ubaciti hrvatski rječnik.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1336999985.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Baziran na Androidu u verziji 2.3.7 Gingerbread, Motoluxe nije zastario i eventualne rupe Motorola kompenzira sa svojim Moto Switch UI sučeljem. Kao kompletan paket stvar izgleda dobro. Nažalost ne možemo reći da tako i funkcionira. Nemamo info hoće li na uređaj doći ICS 4.0.

 

Sa zaključanog ekrana je moguće pokrenuti neke od prethodno definiranih aplikacija (poznato s HTC Sense sučelja) tako da je rad s uređajem sada puno brži (ne morate prvo otključati ekran, pa zatim tražiti aplikaciju koju želite pokrenuti, nego je to moguće trenutno obaviti).

 

Lijepe ikone, praktični dodaci i widgeti, aktivno otključavanje i druge sitnice su zgodne, no uređaj ne daje dovoljno sirove snage da se sve fluidno kreće. Čak i bez svih widgeta i uz minimalne napore, sučelje je pokazivalo da iskorištava i zadnji megaherc iz hardvera.


Sučelje je dostupno na hrvatskom jeziku i nismo primijetili manjkavosti ili neprisutnost prijevoda, čak i na dubljim razinama izbornika.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000064.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Motorola nije previše intervenirala i promjene po pitanju kontakta i poziva su mahom estetske, a ne funkcionalne. Očekivano za Android, kapacitet je gotovo neograničen, postoji više načina arhiviranja i dovoljno polja za unos. Na jedan od ekrana moguće je pogledati posljednje birane telefonske kontakte, koji su na zanimljiv način „pobacani“ po ekranu.

Društvene mreže su duboko integrirane u OS, tako da se njihovi računi mogu kontrolirati u postavkama, a Motorola je uvrstila i widget za jednostavnu organizaciju najčešće kontaktiranih osoba tako da nije potrebno ručno „izvlačiti“ pojedine kontakte.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000345.JPG

E-mail i poruke

Kao i na većini Androida, za e-mail postoji dvojno rješenje, Gmail aplikacija za pristup (pogodili ste) Gmailu i klasičan e-mail u kojem možete konfigurirati POP3, IMAP i Exchange račune za pristup elektroničkoj pošti. Gmail je nešto elegantnija no ograničena aplikacija, stoga nije loša ideja koristiti samo „običnu“ za svu komunikaciju e-mailom.

 

SMS i MMS poruke su integrirane u istu jednostavnu aplikaciju gdje su one prikazane kao razgovori, već poznata praksa za moderne smartphoneove. Dvije dostupne tipkovnice su praktične i ne bi trebale stvarati probleme s pisanjem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000625.JPG

Procesor, memorija

Pogonjen s Qualcommovim MSM7227A procesorom, Motoluxe je već od početka preslab – njegovih 800 MHz jednostavno nije dovoljno za sve što softver može pružiti. Čak i uz Adreno 200 grafički podsustav, cijeli sustav malo kašljuca, najočitije kod zahtjevnih zadaća poput surfanja webom ili igranja 3D igara, no te mane nije izuzeto niti sučelje – poglavito glavni izbornik i zaslon.

 

Ostatak ugrađenog hardvera nije loš, no slab procesor guši solidan potencijal mobitela. Motorola Motoluxe dolazi s 1 GB ROM memorije i s 512 MB RAM memorije. Memorija uređaja je proširiva microSD karticama kapaciteta do 32 GB, a uz uređaj se dobije kartica od 2 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000668.JPG

Benchmark test

Quadrant Standard benchmark kojeg koristimo za testiranje mobitela pokazao je ukupni rezultat od 1007 bodova, otprilike u skladu sa sličnim uređajima i konfiguracijama. Procesor je dobio 1361 bod, memorija 1382, a 2D i 3D igre 154 odnosno 1413 bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000791.JPG

Baterija i trajanje

Uz slabiji hardver i 1400 mAh bateriju očekivali smo da će se trajanje baterije odužiti, no ostali smo na nešto više od jednog dana prosječnog (smartphone) korištenja. Intenzivnije korištenje bi svakako značilo nošenje punjača sa sobom, no uz mjere štednje baterije i povremeno zaboravljanje da imate prijenosno računalo u džepu punjenje ne bi trebalo biti dnevni zadatak.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000805.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Za reprodukciju glazbe zadužena je Motorolina aplikacija Music+ i ugodno nas je iznenadila. Integrirana je s mnogim online uslugama pa je tako pronalazak spota, riječi pjesme ili naslovnice albuma sve brzo i jednostavno. Oku ugodan i funkcionalan, Music+ je jedan od onih softverskih dodataka na koje se ne možemo žaliti.

 

Uz njega, Motorola je dodala i DLNA klijente za dijeljenje multimedije preko WiFi mreže, ali i osrednji video player koji uz lošu podršku za formate pati od činjenice da se nalazi na hardverski slabom uređaju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000827.JPG

Fotoaparat i video

8 megapikselna kamera s bljeskalicom ima dobre i loše strane. Dobre su vidljive pod idealnim uvjetima i na otvorenim prostorima kada su slike bistre i jasne, no brzi pokreti, iole jarka svjetla i nedovoljno osvjetljenja ju čine gotovo beskorisnom. Automatski fokus je koristan jedino kod većih udaljenosti, na manje od 30 centimetara preporučamo korištenje makro načina rada. Pored kamere se nalazi LED bljeskalica.

 

Za video vrijede ista pravila. Udaljeni predmeti koji se ne kreću prebrzo ispadaju jasni, no čim uvjeti nisu savršeni stvari idu na lošije. VGA rezolucija snimanja nažalost ne dolazi niti do najnižih (HD) standarda.

Testne slike:

 
http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000831.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Prisutne su sve tehnologije koje očekujemo od modernog smartphonea, od WiFi veze do Bluetootha, UMTS-a i HSDPA koji ide do 7,2 Mbit/s brzine downloada. Prijenos podataka radi bez greške, no web preglednik pati zbog slabog hardvera, stoga preporučamo gašenje flash dodatka i igranje s postavkama kako bi mu se olakšalo žvakanje težih stranica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000842.JPG

Navigacija

Za navigaciju se koristi klasičan Google Maps paket koji ne podržava punu glasovnu navigaciju za naše krajeve, pa se moramo zadovoljiti s turn by turn uputama složenih preko satelitske ili cestovne karte. Pored A-GPS-a podržan je i punokrvni GPS.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000896.JPG

Uredski paket

Osim ugrađenog uredskog paketa sposobnog za rad s MS Office datotekama, Android pruža mnoštvo alternativa za slučaj da su vam potrebne naprednije aplikacije. Ovako iz kutije, Motoluxe je dobro opremljen za lagani svakodnevni uredski rad. Kad bi imao fizičku QWERTZ tipkovnicu, tražili bi više, no ovako nemamo razloga biti nezadovoljni.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000958.JPG

Organizator i alarm

Klasičan Androidov kalendar upotpunjen je s dubokom integraciju i spajanjem na Googleove i druge usluge, tako da je sinkronizacija obaveza jednostavna stvar. Sposoban i solidan kalendar se može zamijeniti s alternativnim, no to će biti potrebno samo promilu najzahtjevnijih korisnika jer su organizacijske sposobnosti mobitela doista dobre – od kalendara do alarma.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1337000973.JPG

Aplikacije i igre

Uvršteno je tek nekoliko dodatnih aplikacija, a neke od njih nemaju previše smisla s obzirom na slabe multimedijske mogućnosti uređaja. Hvalimo diskretne i korisne widgete za olakšano korištenje kontakta i čestih aplikacija, no medijske aplikacije za DLNA su manje logične.

Motorola je smanjila svoj utjecaj na čisti Android i njeni dodaci OS-u su diskretni i elegantni, s očitim nedostatkom igara – u nekim verzijama mobitel dolazi s igrom Cut the Rope.

Motorola Motoluxe - cijena

2.495 kuna puno je novaca za uređaj koji ne nudi previše i nalazi se u nižem dijelu srednje klase. Motorola Motoluxe dostupna je u Tele2 ponudi i uz pretplatnički odnos na dvije godine (i 50 kuna mjesečne potrošnje), uređaj košta 595 kuna.

Cool faktor

Činjenica da je vanjština uređaja čista i bez nametljivih detalja bila bi dovoljno zanimljiva sama po sebi, no tu je uvrštavanje jarke LED-ice koja garantira da ćete uvijek biti dobro informirani o propuštenim pozivima, porukama i e-mailovima.

Zaključak

Dobra kvaliteta izrade i ergonomija najbolji su aduti inače prosječnog mobitela koji je zapeo u kategoriji mediokriteta ponajviše zbog preslabog procesora. U doba kada se gigahercni procesori polako pojavljuju i u jeftinijim uređajima, Motorola je trebala misliti na to da su bar elementarni hardverski zahtjevi pokriveni – multimedija i surfanje webom su ipak osnove svakog smartphonea.

 

Za manje zahtjevne nemamo mnogo dilema – Motoluxe je dobro građen i kao mobitel funkcionira jako dobro. Kao napredni smartphone nešto manje.

 

Plus

 

+ Kvaliteta izrade

+ Veliki ekran

+ LED dioda

+ Umjeren dodatni softver

 

Minus

 

- Slab procesor

- Trajanje baterije

- Fotoaparat

 

Konkurencija

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc ima jači hardver i bolje je dizajniran no nepravedno košta nešto više. Kvaliteta izrade je korak ispod, no generalne razlike su na strani Xperije.

 

HTC One V

 

HTC One V je najsvježiji uređaj s Tajvana, no u sličnom kućištu nosi manji zaslon od Motoluxea. Hardver je bolji, no nakon prvih recenzija ćemo znati više.

 

 

 

Komentari

Cena

29. rujna 2012 - 13:04 Prijavi neprimjeren komentar

cijena nije 595,vec oko 1200-1500 kn

dabodu

11. srpnja 2012 - 21:41 Prijavi neprimjeren komentar

odnosi se na komentar korisnika 'info'

dabodu

11. srpnja 2012 - 21:41 Prijavi neprimjeren komentar

motoluxe vs one x?? wtf??

Gojko

27. lipnja 2012 - 20:11 Prijavi neprimjeren komentar

Da li Motorola motoluxe ima gorilla glass? nigde to niste pisali

Info

21. svibnja 2012 - 01:30 Prijavi neprimjeren komentar

Hello ! Pitanje ? Android verz. 2.3.7 , može li se tu stavit novija verzija !!! Imam motorolu u kojoj je 2.1 i ne može u njega ništa novije , ako je to slučaj i sa motolux-om ,,,,onda definitivno kupujem HTC one X :-)

Odgovori