Testovi mobitela

MOTOROLA Defy

Defy Defy Defy Defy Defy Defy Defy Defy Defy
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 107 x 59 x 13,4
Masa uređaja (g) 118
Operativni sustav Android 2.1 Eclair
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1540
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,8
Vrijeme čekanja 2G (h) 240
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Motorola GmbH


0800 223 003
http://www.motorola.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Otporni Android
Autor: Dejan Pavlović

Defy je odličan pametni telefon kompaktnog kućišta kojem su glavne odlike otpornost na vodu i prašinu

Defy je prvi, a i jedini pametni telefon na tržištu koji je spreman oduprijeti se udarcima, vodi i prašini. Fascinirale su nas i odlične specifikacije te iznimno kompaktno kućište, a zbog svega ovoga nismo mogli odoljeti te prvo ne isprobati kako se Defy ponaša pod vodom i oko nje.

 

Napunili smo posudu s vodom (otprilike pola litre) te smo uronili Defy u nju. Tijekom uranjanja mobitel je naravno bio upaljen te dok je bio u vodi s mobitelom se moglo najnormalnije upravljati. U trenutku testiranja došao je i dolazni poziv koji smo jasno mogli čuti, iako se mobitel nalazio u potpunosti pod vodom.

 

Defy zadovoljava IP67 specifikacije o trajnosti mobitela, što znači da ga je moguće uroniti u vodu do 1 m te je otporan na prašinu. U stvarnom svijetu IP67 specifikacije znače kako mobitel možete bezbrižno ponijeti sa sobom na plažu, staviti na pijesak te se bezbrižno sunčati i ne brinuti o tome hoće li valovi malo oprati vaš omiljen smartphone.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1300654434.JPG

Sadržaj pakiranja

S mobitelom dolazi punjač i USB kabel koji ima dvojaku ulogu – koristi se za punjenje tako da se spoji na punjač ili za prijenos podataka s računala. Defy dolazi i sa slušalicama te memorijskom karticom od 2 GB. U kutiji ćete naći i kraći priručnik o osnovnim funkcijama telefona.

Ergonomija, dizajn i izrada

Kao što smo ranije i spomenuli mobitel je iznimno kompaktan. Cijelom prednjom stranom dominira veliki ekran oko kojeg je minimalno neiskorištenog prostora. Na vrhu mobitela se nalaze zvučnik, statusna LE dioda te dva senzora – senzor za količinu osvjetljenja kao i proximity senzor.

Na donjoj strani se nalaze 4 klasične Android tipke – tipka menija, home tipka te za povratak i pretraživanje. Tipke nisu fizičke već kapacitivne i svoj posao rade odlično. Prilikom svakog dodira mobitel daje kraću vibraciju zbog koje znate da li ste pritisnuli tipke ili ne.

Cijela stražnja strana mobitela je gumeni poklopac koji omogućuje dulju trajnost mobitela i prilikom padova. Na gornjoj strani se nalazi tipka za paljenje te i 3.5 mm utor za slušalice koji ima svoj gumizirani poklopac koji bi trebao spriječiti ulazak vode i prašine u mobitel.

Na lijevoj strani se nalazi samo micro USB utor koji također ima svoj poklopac, a na desnoj strani mjesto su našle i tipke za reguliranje glasnoće. Zanimljivo je da se na obje strane mobitela nalaze po tri vijka koja su odmah vidljiva te svakako odaju dojam trajnosti uređaja.

Cjelokupna izrada je uistinu sjajna, nikakvo škripanje nije primijećeno, a kada držite mobitel u ruci uistinu i dobijate dojam kako je mobitel „Life proof“, kao što ga Motorola i reklamira.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1300654494.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je veličine 3,7“, rezolucije 480x854 piksela. Slike koje reproducira su odlične – jasnih boja i dobrog kontrasta. Iako je bitno napomenuti da je Defyjev ekran tradicionalni LCD, dakle u svakom slučaju mobiteli sa S-LCD ili AMOLED ekranima će imati vjerniji prikaz boja te puno bolji prikaz tamnijih nijansi. Što se osjetljivosti na dodir tiče Defy je i u ovom segmentu odličan pa je i ekran reagirao i na najmanje dodire.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1300654553.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Defy na tržište dolazi s Android OS-om u verziji 2.1. Motorola je obećala nadogradnju na inačicu 2.2 u drugom kvartalu ove godine (dakle u razdoblju od travnja do srpnja). Iako smo na drugim portalima mogli pročitati da Defy dolazi s Motorolinim custom sučeljem – MotoBLUR, to je samo djelomično istina.

MotoBLUR je Motorolina inačica Android OS-a koja na jednostavan način omogućuje pregled svih novosti s društvenih mreža i te novosti integrira s velikom većinom aplikacija mobitela s novostima i updateovima društvenih mreža, a nažalost u slučaju Defya to nije tako jer se dobiju samo neki widgeti, ne i cjelokupni MotoBLUR.

Daljnjim istraživanjem došli smo do podatka da Motorola na uređaje koji pripadaju tržištu Centralne Europe ne stavlja MotoBLUR niti mogućnost pristupa BLUR poslužiteljima. Jedino što se možemo nadati da će Motorola u budućnosti promijeniti ovu svoju odluku te da ćemo na budućim uređajima moći uživati u svim funkcijama kao i ostali korisnici.

Ipak, nije sve niti tako crno. Motorola je poprilično izmijenila sučelje te dodala brojne elemente iz svog prethodno spomenutog BLUR sučelja. Prva stvar koju će korisnik vidjeti je svakako home ekran. Dostupno je 7 različitih ekrana, bez mogućnosti mijenjanja ovog broja. U donjem dijelu se nalaze tri statične tipke – lijevo je tipka za pokretanje aplikacije telefona, desno tipka za ulaz u popis svih kontakata, a u sredini je mjesto pronašla i tipka za prikaz svih instaliranih aplikacija na uređaju.

Pošto se radi o Android OS-u, korisnicima su dostupni brojni widgeti koji su na Defyu podijeljeni u dvije kategorije – Motorolini te ostali widgeti. U dijelu s Motorolinim widgetima nalazimo brojne zanimljive stvari. Svakako se ističu widgeti kojima je moguće upravljati pojedinim funkcijama mobitela (paljenje i gašenje bluetootha, GPS-a, Wi-FI konekcije, cjelokupnog signala i slično) te widgeti za kontakte. Upravo ti widgeti su odlični jer je moguće dodijeliti po jedan widget za svakog željenog korisnika te mu dodijeliti kratice pomoću kojih se može poslati SMS poruka, nazvati broj, poslati e-mail i slično jednim dodirom.

Zanimljiv je i „Messages“ widget koji će vam prikazivati sve poruke koje dobijete. Posebno u ovom widgetu se vidi nedostatak BLURA koji bi vam ovdje prikazao i sve poruke koje dobijete preko društvenih mreža, ali za sada ćete vidjeti samo SMS/MMS, te e-mail poruke. Odlična stvar je što je većini Motorolinih widgeta moguće promijeniti veličinu, a samim time i njihov izgled.

Dakle, potrebno je pritisnuti prst nekoliko sekundi na widget nakon čega će on dobiti 4 vodilice u svakom kutu. Njihovim povlačenjem se mijenja veličina pojedinog widgeta, ali i cjelokupni dizajn – što je posebno vidljivo u date/time widgetu.

Općenito, mobitel je radio zadovoljavajuće brzo. Skrolanje kroz pojedine menije te mijenjanje između otvorenih aplikacija je bilo fluidno. Skrolanje između pojedinih home ekrana je jako brzo, iako je bitno napomenuti da ako se svi ekrani popune widgetima do usporenja može doći. Korisna stvar u home screenu su i animacije koje govore na kojoj se točno stranici korisnik nalazi, a pritiskom na bilo koju od njih je moguće brže doći na neki drugi ekran.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1300655130.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Defy ima standardni Android imenik, s nekoliko odličnih Motorolinih dodataka. Dakle, kao i u svakom Android mobitelu moguće je dodati nove kontakte koji se sinkroniziraju s Google računom. Moguće je dodati i praktički neograničenu količinu telefonskih brojeva te vrlo široku lepezu podataka o određenoj osobi (e-mail, IM adresu, adrese stanovanja, organizaciju kojoj pripada, rođendane, godišnjice i slično).

Odlična stvar je da kada se nalazite u telefonskom imeniku skrolanjem u lijevo možete pronaći cjelokupnu listu poziva, a u slučaju da se nalazite na pregledu određene osobe, ponovnim skrolanjem u lijevo prikazuju se cjelokupna povijest komunikacije s tom osobom.

Ponovno ćemo izraziti nezadovoljstvo nedostatkom BLURA koji bi vam u ovom slučaju omogućio i pregled svih akcija koje je taj korisnik radio na bilo kojoj društvenoj mreži. Pozive je moguće ostvariti pritiskom na prethodno spomenutu kraticu telefona na home ekranu.

Ulaskom u telefon moguće je direktno birati broj telefona ili odabrati iz gornjih kratica popis kontakata, favorite ili popis nedavno pozivanih brojeva. Ogromni nedostatak je svakako nepostojanje smart dial opcije - odnosno prikaz kontakata u ovisnosti o slovima koje birate s brojčanika.

Bitno je napomenuti da mobitel ima i Motorolinu CrystalTalk tehnologiju kojom se poništavaju sve smetnje iz okoline, a radi na principu dualnih mikrofona.

Zbog ove tehnologije, ali i iznimno snažnog zvučnika možemo reći da su razgovori preko Defyja uistinu bili odlični, sugovornici su dovoljno glasni te su zvučali prirodno.

E-mail i poruke

Prijavom ili izradom Google računa korisnici automatski mogu pristupiti Gmail aplikaciji koja se direktno sinkronizira s Google računom te vam donosi sve e-mail poruke u realnom vremenu (push sinkronizacija). Osim Google računa moguće je dodati i Exchange račun (poslovni) te sinkronizirati i osim e-mail poruka kontakte, kalendar i različite eventove.

Gmail aplikacija je također standardna za Android – uz nešto drugačiji skin te mogućnost tkz. batch operacija. Batch operacije daju mogućnost da istovremeno označite veći broj poruka te na njima izvršite određene akcije kao što su brisanje, označavanje kao pročitane ili nepročitane i slično.

Motorola je također prilagodila i aplikaciju za pregled poruka. Pa se one prikazuju u obliku oblačića (u threaded pregledu) što izgleda puno ljepše od klasične Android aplikacije. Porukama je moguće dodati attachmente te se one same prilagođavaju sadržaju koji im se dodaje – poruke postaju MMS ili e-mail ovisno o veličini privitka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1300655185.JPG

Procesor, memorija

U Defyju kuca OMAP 3610 procesor s Cortex A8 jezgrom. OMAP 3610 je tvornički clockan na 800 MHz, a zanimljivost ovog čipa je to što je izrađen u 45 nm tehnologiji. Većina današnjih smartphone čipova su izrađeni u 65 nm tehnologiji, a upravo ova razlika Defyu daje prednost u dosta manjoj potrošnji energije te manjoj temperaturi koju procesor postiže.

Zbog ove smanjene temperature moguće je povećati i brzinu procesora na neke veće vrijednosti, ali te radnje prepuštamo entuzijastima u ovom području i nikako ih ne preporučujemo za normalnu uporabu telefonom. Mobitel ima 512 MB RAM memorije zbog koje je uistinu olakšan sami multitasking te je i promjena između pojedinih aplikacija praktički trenutna.

Korisna je stvar što Defy dolazi s 2 GB ROM memorije koju skoro u potpunosti možete iskoristiti za pohranu glazbe, fotografija te instalaciju aplikacija. Riječ skoro je prisutna zbog toga što je u praksi slobodno oko 1,5 GB memorije, jer se oko 512 MB gubi na prostoru koji je rezerviran za buduće nadogradnje i slično.

Baterija i trajanje

Defy niti u ovom polju nije razočarao. Pokušali smo napraviti točan eksperiment kako bi smo vam što vjernije prikazali trajanje baterije. Mobitel je do kraja napunjen u 9 sati ujutro. Baterija je bila na 10% sljedeći dan u 1 sat ujutro. Tijekom tih 16 sati bila je uključena sinkronizacija e-mailova te 3G konekcija cijelo vrijeme. Glasovni pozivi su bili u trajanju od oko sat vremena te je bilo poslano 7 SMS poruka.

Osim toga, snimljeno je 15-ak fotografija (od toga 5 sa LED flashom) te jedan video isječak kraćeg trajanja. Surfali smo mobitelom oko sat vremena te je istovremeno svirala i glazba kroz stražnji zvučnik. Kao što je iz gornje uporabe vidljivo možemo reći da je trajanje baterije dosta dobro, uz intenzivnu uporabu svim korisnicima bi mobitel trebao potrajati jedan cijeli dan, a u slučaju smanjene uporabe i do 2 dana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1300654713.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Motorola je i u multimediji također podosta toga promijenila. Glavna stvar je connected player u kojem se na jednom mjestu nalaze sve vaše MP3 snimke, FM radio, glazbeni video isječci (youtube, goTV), vijesti i novosti iz glazb, te aplikacija za identifikaciju pjesama koje trenutno sviraju (slično kao Shazam).

Widget je za ovaj player također dostupan, a zanimljivost je da je moguće uključiti opciju prikaza riječi pjesme koja svira, ali i prevesti ih na više jezika. FM radio radi dobro te ima lijepo izrađeno sučelje, a nedostatak mu je da ne postoji opcija da se glazba reproducira preko stražnjeg zvučnika, kao i nepostojanje unutarnje antene pa je radio moguće slušati isključivo sa slušalicama.

Glazba je preko 3,5 mm jacka zvučala dobro i glasno, a ovom dojmu svakako i doprinosi opcija kojom je moguće mijenjati nekoliko predefiniranih tipova zvuka. Zanimljivost je da se čak i zvuk na stražnjem zvučniku može prilagođavati ovim tipovima zvuka. Kao nedostatak možemo navesti izobličenje zvuka na stražnjem zvučniku prilikom najjače reprodukcije.

Fotoaparat i video

Za fotografije će biti zadužena 5 megapikselna kamera, a LED flashom. Fotografije koje Defy napravi su prosječne kvalitete te će zadovoljiti nezahtjevnije korisnike. LED flash u uvjetima slabijeg osvjetljenja radi dobro svoj posao na udaljenosti do 1-2 metra, izvan tog područja fotografije nisu ispadale sjajno.

Aplikacija kamere je minimalistički uređena te je dostupno samo nekoliko opcija – odabir predefiniranih scena snimanja (auto, portret, sport, noć...) te nekoliko efekata (crno bijelo, negativ, sepia i slično). Iz aplikacije kamere je moguće direktno ući u aplikaciju za video snimanje koja je u mogućnosti snimiti video VGA kvalitete uz 30 sličica po sekundi.

Snimljeni video je dobre kvalitete, iako ostaje nezadovoljstvo relativno skromnom maksimalnom rezolucijom snimanja.

Povezivost i Internet pretraživač

Kao i svi ostali Android pametni telefoni i Defy nudi široku lepezu opcija spajanja. Tu su svakako brzi 3G Internet te mogućnost spajanja na WiFi mreže te GPS satelite. Internet pretraživač je također standardni Android i radi odlično. Skrolanje kroz web stranice je jako brzo, kao i pinch to zoom.

Osim pinch to zooma zumiranje je također moguće i dvostrukim pritiskom na ekran. Pozitivno je što uređaj dolazi sa Flash Lite aplikacijom te je moguće pregledavati osnovne flash sadržaje. Osim bežične povezivosti svakako treba istaknuti i mogućnost da uređaj radi kao mass storage (nakon spajanja na računalo iz menija je potrebno odabrati „Memory card access“) te je moguće prenijeti bilo koje podatke s jednog računala na drugo.

Ali, ponovno ćemo se vratiti i na bežično povezivanje – a ono je Motorola dotjerala do savršenstva uporabom aplikacije – Moto Portal. Naime, pokretanjem ove aplikacije mobitel se u stvari pretvara u bežični server te je korisnicima u istoj mreži omogućeno spajanje na mobitel putem generirane IP adrese. Spajanjem na mobitel moguće je pregledavati sve sadržaje s mobitela, izvoziti kontakte ili čak dijeliti datoteke s računala na mobitel i obratno.

Navigacija

Uz standardni GPS prijamnik mobitel podržava i A-GPS pa je vrijeme za pronalazak GPS satelita skraćeno na minimum. Uređaj nažalost ne dolazi s predefiniranom GPS aplikacijom, iako u meniju postoji „Navigation“, ali njezinim pokretanjem javila nam se poruka da navigacija još nije dostupna na našem području.

Uredski paket

Uz uređaj dolazi QuickOffice aplikacija koja služi i kao file manager. Ipak, glavna namjena joj je pregledavanje office dokumenata i to radi odlično. Nažalost, editiranje dokumenata u ovoj verziji nije moguće već je potrebno kupiti cijelu verziju aplikacije.

Organizator i alarm

Organizator se temelji na Google rješenju – odnosno moguće je editirati Google kalendar te dodavati različite eventove i sastanke koji se onda mogu prikazati na home ekranu pomoću widgeta.

Alarm je također dorađen te je direktno moguće dodavati MP3 melodije, koristiti jačinu tona koji se postepeno pojačava te čak i koristiti opciju „backup alarm“ koja dodatno pojačava jačinu melodije ako ne reagirate niti nakon 5 minuta sviranja melodije alarma.

Aplikacije i igre

Uz mobitel dolaze standardne Google aplikacije – Market, Gtalk, Maps, Places i Youtube. Uz to Motorola je dodala i 3G hotspot aplikaciju koja pretvara vaš mobitel u bežičnog djelitelja 3G konekcije. Osim hotspota, mobitel krasi i DLNA aplikacija pomoću koje je moguće spojiti sve DLNA kompatibilne uređaje te s njih reproducirati sadržaje.

Benchmark

Za benchmark je uzeta Quadrant aplikacija koja je dala poprilično visoke rezultate. Prosječan broj bodova koji se dobije nakon pokretanja aplikacije je 1100. Visok rezultat sigurno je uzrokovan odličnim grafičkim čipom te naprednim procesorom.

 

Za usporedbu možemo uzeti HTC Desire koji sa svojim 1 GHz procesorom dobije prosječno oko 1200 bodova. Bitno je napomenuti da Desire već ima Android 2.2 koji donosi značajan napredak u benchmark rezultatima, pa kada Defy dočeka svoj Froyo update bodovi će mu zasigurno dodatno porasti.

Cijena

Cijena uređaja je iznenađenje. U vrijeme pisanja ovog testa otključani mobitel moguće je kupiti za 1999,00 kn u Vip centrima, što uistinu predstavlja odličnu ponudu za sve što ovaj mobitel nudi.

Cool faktor

Cool faktor ovog mobitela je u svakom slučaju njegova otpornost na svakakve nezgode koje se inače događaju svim vlasnicima telefona. U društvu se možete istaknuti ovim uređajem tako da nećete histerizirati ako ga slučajno zalijete pićem ili ako vam padne na pod već ćete sa smiješkom na licu obrisati ili podignuti svoj mobitel koji će raditi i izgledati kao i prvog dana.

Zaključak

Motorola Defy je odličan uređaj koji pažnju plijeni svojim neuništivim statusom. Moguće ga je polijevati vodom, prašinom, čak i bacati i sve će to preživjeti. Izvan toga nudi Android OS s obećanom nadogradnjom na novu verziju te i više nego solidan hardver koji uređaju omogućuje ugodan rad. Nedostaci se mogu iskazati u ne tako odličnoj kvaliteti snimljenih fotografija, preniskoj rezoluciji video snimaka, kao i nedostatku hardverske tipke kamere, te nemogućnost slušanja FM radija kroz stražnji zvučnik, ali ovi nedostaci su sitnice koje u usporedbi s jako pristupačnom cijenom izgledaju minorne, a ovaj mobitel čine odličan izbor. Na našem cafe.mobil.hr forumaši uveliko raspravljaju o Motoroli Defy


Plus

1) Cijena

2) Solidna hardverska snaga

3) Otpornost na vodu i prašinu

4) Kompaktne dimenzije

 

Minus

1) Niska rezolucija video snimanja

2) U trenutku pisanja recenzije stariji OS

 

Svakako ne propustite i video prikaz Motorole Defy

Konkurencija

Sonim XP2.1Glavni nedostatak Sonima u usporedbi sa Defyem je taj što ipak nije smartphone, a opet ako vam je potreban mobitel koji je otporan i na udarce i padove do 2 m, sol i visoke temperature – pravi je izbor.


HTC Desire

 


Desire se u odnosu na Defy može pohvaliti nešto bržim procesorom i boljom tehnologijom izrade ekrana. Defy ima više ROM memorije i puno bolji grafički procesor. Ako uzmemo u obzir da je Defy podosta jeftiniji od Desirea, a ne nudi puno skromnije specifikacije u odnosu na Desire, bez prevelikog razmišljanja bi ga i preporučili.

 

 

 

Komentari

Ducaa

04. prosinca 2012 - 17:24 Prijavi neprimjeren komentar

zašto ne mogu pristupiti bilo kojem google računu kada mi se taj mobitel blokira zbog prevelikog broja iscrtavanja uzorka. Nijedan mi Google račun nije valajan.

Dario (Mobil.hr)

02. siječnja 2012 - 13:13 Prijavi neprimjeren komentar

Motorola nije dala službene informacije o bateriji (a očito netko je na internetu dao krive informacije pa su tot ako i drugi prenijeli), ali prema slikama koje su dostupne i prema našem iskustvu radi se o Li-Ion bateriji.
Također mobitel NIJE IP67 certificiran, jer Motorola je povukla informacije koje je davala u početku da je (to se može vidjeti iz prvog originalnog uputstva na engleskom).

Doc

01. srpnja 2011 - 00:48 Prijavi neprimjeren komentar

Imam Defy već par mjeseci i super sam zadovoljan. Interesira me kako to da se svugdje navodi da Defy ima Li-polymer bateriju a moj Defy (Vip) ima Li-ionsku?

Odgovori