Testovi mobitela

MOTOROLA E770v

E770v E770v
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 111 x 46 x 21
Masa uređaja (g) 117
Zračenje (W/kg) 1,04
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 810
Vrijeme razgovora 2G (h) 2,8
Vrijeme čekanja 2G (h) 278
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1990 kn
Info VIPnet


091 / 77 00
http://www.vipnet.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Potpuno novo sučelje
Autor: Davor Petrić

MOTOROLA E770V uobičajene je veličine, ali sučelje tek podsjeća na Motorolu kakvu poznajemo. Osim novog načina upravljanja dodana su i mnoga sitna ali zaista vrlo dobra poboljšanja.
Motorola je godinama koristila isto, vrlo dobro sučelje izuzetne prilagodljivosti: dvije funkcijske tipke ispod LCD-a i treća u sredini, kojom se uvijek poziva dodatni izbornik. Novim sučeljem Motorola je odlučila izaći ususret onima koji prelaze s modela tvrtke Nokia (nekadašnjeg vladara tržišta) na druge telefone.
Kako korisnici ne vole promjene, a još manje učenje, mnogi prigovaraju svim telefonima osim onoga na koji su se navikli, tvrdeći da je najbolji. Telefoni različitih proizvođača danas su zaista vrlo slični mogućnostima, samo se treba naviknuti na njihovu organizaciju izbornika, pročitati mrske nam upute, raspitati se kod onih koji vole učiti novo te pošteno isprobati novo sučelje i izbornik.
Novo je Motorolino sučelje zadržalo organizaciju i izgled ikona prethodnoga, ali se način rada s  izbornicima potpuno promijenio. Za korisnike Motorole koji su znali koristiti njezine prednosti,  promjena je to na lošije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1148308175.gif

Totalno drukčije od sebe

Sada se telefonom upravlja uz pomoć dvije funkcijske tipke, čija namjena piše na zaslonu iznad njih, dok se između njih nalazi još tipka C za brisanje i povratak. U praksi, u većini slučajeva desnom se funkcijskom tipkom također pomiče nazad. Opis lijeve funkcijske tipke uglavnom je “Opcije” te se poziva lokalni izbornik – dakle, ono čemu je prije služila tipka Menu.
Glavna je kontrola joystick, između zelene i crvene slušalice. Pomiče ga se u četiri smjera plus pritisak u sredinu za ulazak u izbornik ili kao potvrda. Ispod LCD-a (koji je isti kao na modelu V525) nagurane su četiri tipke: dvije spomenute funkcijske tipke plus tipka za videopoziv i tipka C (brisanje/povratak).
Izbornik je istog izgleda, rasporeda i sadržaja kao i na prijašnjim modelima. Razlika je u rukovanju izbornicima. Prije je trebalo doći na neki izbornik pa kliknuti središnju tipku (ili Odaberi) za njegov  odabir. Sada se u izbornicima iza teksta nalazi vrh strelice prema desno (kao na računalu) kako bi se naznačilo da taj izbor otvara novi podizbornik. Pritiskom strelice desno ulazi se u podizbornik, a pritiskom lijevo vraća se na prethodnu razinu (uglavnom). To se trebalo i moglo napraviti odavno. Izbornici su stoga uglavnom malo pregledniji.
Nestala je tipka Menu, nestala je prilagodljivost, nestala je tipka Quick na lijevom boku, nestali su prečaci (a nisu uvedeni oni koje je davno izmislila Nokia – pritiskom na neku znamenku korisnik se
mogao malo brže pomicati po izbornicima nego skroliranjem).
Kako više nema tipke Menu, potpuno je nestalo onih 99 korisnički definiranih prečaca! Korisnik može  promijeniti samo funkcije strelica (joystick) u stanju čekanja. Dakle, umjesto 106 korisničkih prečaca koje se poziva jednim potezom: 7 jednom tipkom, 9 dvjema tipkama i 90 trima tipkama, korisnik  može definirati samo mršava 4 prečaca.
Loša je posljedica novih izbornika da sada ponekad treba pritisnuti koju tipku više da bi se nešto  napravilo. Čitate li SMS, na modelu V360v treba pritisnuti samo jednu tipku za odgovor, a na modelu E770v dvije. Pisanje SMS-a na modelu V360v može se započeti prečacem nakon samo dvije pritisnute tipke, a na E770v trebaju tri, baš kao i za brisanje SMS-a.
Nije strašno, ali tko je potrošio pola sata na učenje Motorole i naučio je koristiti učinkovito, gotovo sve obavlja jednim potezom, najviše dvama pritiscima. Toga više nema, E770v je poput telefona nekih drugih proizvođača, što zasigurno mnogima odgovara. Valja istaknuti da su u međuvremenu svi drugi proizvođači od Motorole preuzeli prečace, pa je Motorola E770v jedan od vrlo rijetkih telefona koji nema gotovo nikakve korisničke prečace, iako ih je upravo Motorola izumila!

Mnoge nove funkcije

Slova su sada drukčija (novi font), malo šira, ali ne i čitljivija, prored je nepotrebno povećan, pa sada umjesto 8 korisnih redaka teksta, zaslon prikazuje tek 6 korisnih redaka (plus ikone i plus opis  funkcijskih tipki).
Nevjerojatno ali istinito: Motorola je imenik konačno napravila dobro! Pretraživanje je vrlo dobro (ukuca se nekoliko znakova, a iznad toga se odmah vidi na kojem se imenu nalazi kursor), a mogu
se prikazati samo zapisi na SIM kartici ili oni na telefonu ili istovremeno i jedni i drugi. Konačno je omogućeno dodavanje više brojeva u jedan kontakt.
Način brzog biranja brojeva preuzet je od konkurencije: više se pritisak na tipku ne povezuje automatski sa zapisom na toj poziciji na kartici ili telefonu, već se izrijekom mora za svaku tipku      brzog biranja odabrati koji će broj pozivati. Zakompliciran je i unos novog broja u imenik telefona: u postavkama se odabire hoće li se svi novi unosi pohranjivati na telefon ili karticu, a kad se broj sprema na telefon, najprije ga valja pohraniti s imenom i brojem pa ponovno otvoriti za uređivanje kako bi se mogla dodati slika ili posebno zvono, ili štogod drugo u neko od mnogih dodatnih polja. Možda vam je zanimljivo i da upišete nečiji rođendan, a da vam telefon prikaže njegov horoskopski znak? To je zaista važnije nego da se ga se  prikaže u rokovniku, zar ne? To s rokovnikom i  datumom rođenja iz imenika nije podržano, da ne bude zabune.
SMS pri pisanju konačno broji znakove od 0 prema većim brojevima, a odabir jednog ili više primatelja dobro je riješen. Za potvrdu primitka valja pritisnuti 5 tipki. Zbog novih slova i velikog proreda više se cijeli SMS ne može pročitati odjednom.
Preglednik slika sada je odlično riješen: moguće ih je gledati kao male sličice, pri čemu se četiri odjednom prikazuju na zaslonu, a kada se gledaju normalno – svaka sama na zaslonu – zauzimaju skoro cijeli zaslon. Pritiskom na joystick slika će se prebaciti na prikaz preko zaista cijelog zaslona (bez imalo teksta ili ičega drugog preko slike), a paralelno se prikazuju slike s telefona i s kartice. Konačno!
To je već (ili, bez ironije, tek) druga Motorola koja je dobro riješila zvona i Bluetooth: može se odabrati hoće li zvoniti telefon, slušalica ili oboje te se čuje odabrano MP3 (ili bilo koje drugo) zvono i kad je Bluetooth slušalica spojena – na telefonu i u Bluetooth slušalici.
Promjenu je doživio i kalendar, koji sada konačno može primiti ne samo zapis rokovnika nego i zapis popisa zadataka (koji nije vezan uz određeno vrijeme, npr: kupi kruh i mlijeko).
U glavni se izbornik uselio i Java MP3 player program, kojega će dolazni poziv prekinuti, ali se glazb  neće nastaviti sama po završetku, stoga je i dalje bolji MP3 player ugrađen u sam telefon.  Zanimljivost je da se i sat i datum mogu odabirom u izborniku potpuno ukloniti sa zaslona u stanju čekanja. Ugrađen je i zrakoplovni način rada, koji isključuje GSM dio, a omogućuje uporabu ostatka, recimo MP3 playera.

Već poznato

Telefon se puni putem standardne mini- B USB utičnice, što je genijalno za sve nas koji nosimo notebook uvijek sa sobom jer se telefon lako napuni iz notebooka. Ne dobije se TransFlash memorijska kartica, a utor za nju nalazi se ispod baterije. UMTS se može isključiti želite li imati  svugdje dobar signal. Ostalo je poznato: MP3 zvona, Bluetooth, speakerphone, prikaz slike osobe koja poziva, dodjela zasebnih zvona pojedincima, grupama i profilima, cut/copy/paste teksta, budilica, odličan kalkulator, rokovnik s alarmima te glasovno biranje putem vanjske slušalice. Najveći su nedostatak prečaci, a nema ni diktafona ni hrvatskog sustava T9. Motorola E770v jeftini je telefon za one koji moraju imati UMTS. U praksi je UMTS pokrivenost slaba, ne može se provjeriti VIP.me saldo kodom, a pomoću UMTS-a razgovara se upola kraće nego na GSMu.
Motorola E770v bit će privlačnija i bliža onima koji nisu osobito vezani uz Motorole, a ostali navikli na brzinu kojom se inače može raditi na Motoroli, gdje se sve rješava jednim potezom, bez „gacanja“ kroz izbornike, neće biti oduševljeni novim sučeljem. Ipak, kao jeftini UMTS telefon, koji omogućuje videopoziv putem kamere s prednje strane i ima ugrađen MP3 player, Motorola E770v vrlo je privlačan model.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori