Testovi mobitela

MOTOROLA Milestone 2

Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2 Milestone 2
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 116,3 x 60,5 x 13,7
Masa uređaja (g) 169
Operativni sustav Android 2.2 Froyo
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Motorola GmbH


0800 223 003
http://www.motorola.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Nasljednik legende
Autor: Dejan Pavlović

Motorola je malo poboljšala prethodnika i učinila ga aktualnijim modelom

Motorola Milestone, odnosno njegov američki brat – Droid je po mnogočemu legendaran model mobitela. Bio je prvi mobitel na Androidu 2.0 kojeg se itekako iščekivalo i koji je donio brojne novitete. Osim toga Droid je iznio Android u mainstream (bar na američkom kontinentu) te se po prodaji opasno približio, čak i prestigao do tada nedodirljivi iPhone. Nažalost, Milestone nije polučio takav uspjeh na europskom tlu, no možda nasljednik hoće...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334074845.JPG

Sadržaj pakiranja

S mobitelom dolaze standardni priručnici, USB kabel, punjač, slušalice te 8 gigabajtna memorijska kartica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334075505.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Mobitel svakako podsjeća na svog prethodnika. I dalje je riječ o iznimno robusnom i čvrstom metalnom kućištu, ali s povelikim brojem estetskih dodataka koji ga čine puno privlačnijim od originalnog Milestonea.

 

Prvenstveno sada mobitel ima kromirani obrub te je "stepenica" koja se nalazila na dnu mobitela sada puno manje izražena, ali i dalje služi svrsi – primanju mobitela na tom mjestu dok npr. gledate filmove i slično.

 

Stražnja strana uređaja ima satenastu plavu boju koja u potpunosti odgovara i boji tipkovnice. Mobitel je izrađen uistinu sjajno i odaje dojam trajnosti.

 

 

Obzirom da ima 3,7 inčni ekran mobitel odlično pristaje u ruci, a obzirom da nova generacija Milestonea ima nešto zaobljenije rubove od prethodnika, svakako je i držanje u ruci puno ugodnije nego prije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334075555.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je potpuno jednak kao i na originalnom Milestoneu. Dakle i dalje je riječ o 3,7 inčnom ekranu, rezolucije od 854x480 piksela. Ekran ima dobar prikaz boja uz dobar kontrast. Ističe se iznimnom svjetlinom ekrana što svakako pomaže kod rada na direktnom suncu kada je ekran i dalje čitljiv.

 

Zamjerka Motoroli je što nije ugradila barem S-LCD ekran, ali obzirom da i ovaj radi svoju zadaću korektno nećemo se previše žaliti.

 

Klizanjem ekrana prikazuje nam se i tipkovnica koja je sada jako dorađena u odnosu na prethodni model. Uklonjen je D-pad pa su sada i tipke šire, a primjetan je i puno veći hod tipaka pa je tako i tipkanje pravo zadovoljstvo. Tipke su izbočene (a ne kao kod prethodnika ravne) pa je i sa ergonomske strane ona značajno poboljšana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334075573.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativni sustav koji dolazi s ovim mobitelom je predzadnja verzija Androida Froyo. Motorola je obećala nadogradnju na posljednju verziju (2.3.4).

 

Ali bilo kako bilo Froyo dolazi s Motorolinim skinom koji se zove MotoBlur. Moto Blur se uglavnom oslanja na ujedinjavanje sadržaja i kontakata s društvenih mreža u jednu smislenu cjelinu.

 

Pa je tako prilikom pokretanja mobitela potrebno kreirati svoj Blur račun koji se povezuje s računima ostalih društvenih mreža. Jednom kada ste to napravili prikazuje se početni ekran na kojem se nalazi nekoliko postavljenih widgeta u kojem se ukratko objašnjava rad s mobitelom.

 

Dugim pritiskom na ekran se prikazuje meni iz kojeg je moguće odabrati klasične widgete ili Motoroline widgete, njihovim odabirom se prikazuje poduža lista widgeta.

 

Najzanimljiviji je svakako happenings widget koji se temelji na HTC-ovom Friendly Stream pandanu, pa tako objedinjuje sva događanja s društvenih mreža i prikazuje ih na jednom mjestu.

 

Osim toga, postoji velik broj widgeta za upravljanje funkcijama mobitela (uključivanje/isključivanje GPS-a, WiFi-a...), widget za vrijeme, poruke i slično.

 

Svakako je zanimljivo da se svim widgetima mogu mijenjati veličine. Dužim pritiskom na neki od widgeta u njegovim rubovima se prikazuju vodilice koje je moguće razvući i samim time promijeniti i dizajn widgeta, te način prikaza podataka u njemu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334075689.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik ujedinjuje kontakte s društvenih mreža, Google računa i SIM kartice. U osnovnoj listi moguće je skrolati gore-dolje i tražiti željene kontakte, kada je on pronađen dodatnim skrolanjem u lijevo, odnosno u desno prikazuje se povijest kontakta na društvenim mrežama, odnosno povijest komunikacije sa njime.

 

Pozivi su upravo onakvi kako smo naučili kod Motorole – sjajni. Jačina glasa u zvučniku je dovoljno glasna i za najbučnije uvjete telefoniranja, a za zadovoljstvo sugovornika se također brine Crystal Talk tehnologija koja uklanja smetnje pomoću dva mikrofona.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334075701.JPG

E-mail i poruke

Milestone 2 ima standardnu Googleovu aplikaciju za e-mail poruke, ali i dodatnu Blurovu koja svoj posao radi na sličan način. Kroz nju je moguće dodati neograničen broj e-mail računa, kao i postavljati različite potpise, sortirati poruke prema brojnim načinima prikaza i slično.

 

Poruke imaju svoju aplikaciju "Messaging". One objedinjuju sve poruke koje korisnik dobiva – SMS poruke, e-mail, sve poruke s društvenih mreža i slično. Svakako je korisno vidjeti na jednom mjestu svu komunikaciju, a u slučaju da želite filtrirati prikaz prema spomenutim kategorijama to je također moguće.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076030.JPG

Procesor, memorija

Milestone 2 ima 1 GHz OMAP procesor s dodatnim grafičkim čipom koji je po performansama izuzetno dobar. Za ugodan multitasking rad zaduženo je i 512 MB RAM memorije te 8 GB ROM memorije.

 

Imamo primjedbu na pohranjivanje podataka na internu memoriju – naime, moguće je pohraniti samo aplikacije, dok se fotografije i video isječci pohranjuju isključivo na memorijsku karticu.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076045.JPG

Baterija i trajanje

Obzirom da je procesor u Milestone 2 izrađen u 45 nm tehnologiji, očekivali smo dobro trajanje baterije, a to smo i dobili.

 

U prosjeku baterija traje i do 30% duže u odnosu na prethodnika, što znači da će mobitel s naprednim korištenjem izdržati oko dan i pol, dok će umjerena uporaba natjerati korisnike na punjenje mobitela čak i svaka 2 dana. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076154.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Milestone 2 ima Motorolin "Connected player" koji na jednom mjestu integrira audio i video player te ima neke simpatične osobnosti. Glavna od njih je automatski prikaz teksta za pjesmu koja svira (čak i uz mogućnost prijevoda na nekoliko jezika).

 

Prisutna je i mogućnost downloada biografije autora koji svira, kao i automatskog osvježavanja covera albuma i slično. Pohvalna je i prisutnost equilizer opcije.

 

Milestone 2 nažalost nema FM prijemnik, iako on fizički (navodno) postoji na mobitelu, ali ga Motorola zbog nekog razloga nije softverski omogućila.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076152.JPG

Fotoaparat i video

Fotoaparat je kao i na prethodniku slabija strana ovog mobitela. Po danu su slike dobre kvalitete (čak i ponešto bolje nego na prethodniku), ali u mraku je ponovno vidljiva poveća količina šuma koja uništava fotografije.

 

Video snimanje je puno bolje. Tako Milestone 2 snima video isječke u 720p rezoluciji pri 30 sličica u sekundi. Rezultat je sjajan, video je iznimno fluidan, a zanimljivo je da je čak i u mračnim uvjetima on jako dobre kvalitete.

 

Nezgodna stvar je što 60-ak sekundi videa zauzima 150-ak MB, ali obzirom na kvalitetu nećemo se žaliti. 

Povezivost i Internet pretraživač

Na mobitel je moguće instalirati Flash player, pa je tako i pregled Interneta praktički kao i na desktop računalima. Pretraživač radi fluidno, čak i kada se uključi prikaz flash videa, stranice se učitavaju brzo, pa u ovom segmentu nemamo niti najmanju zamjerku.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076342.JPG

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se moglo navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu na raspolaganju imate Google maps. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076407.JPG

Uredski paket

S mobitelom dolazi QuickOffice aplikacija kojom je moguće samo pregledavati dokumente. Aplikacija može otvoriti Word, Excel, PowerPoint ili PDF datoteke i to poprilično brzo. Rad s aplikacijom je ugodan i fluidan, a prisutan je i pinch to zoom za zumiranje datoteka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076421.JPG

Organizator i alarm

Organizator se oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne evente u kalendar. Eventima je moguće dodijeliti lokaciju, kontakte koji dijele događaj te podsjetnike koji će vas podsjetiti na događaj u prethodno definiranom razdoblju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076506.JPG

Aplikacije i igre

Milestone 2 ne dolazi s puno predinstaliranih aplikacija pa će vam tako na raspolaganju biti Market koji ih svaki dan broji sve više i više.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334076509.JPG

Benchmark

Na Quadrant Standardu Milestone 2 prosječno postiže 1300 bodova. Što je rezultat koji je u rangu konkurentskih uređaja s 1 GHz procesorom i sličnom količinom memorije. 

Cijena

Cijena uređaja je oko 4.000 kuna. S obzirom na izradu i performanse cijena se čini sasvim u redu.

Cool faktor

Cool faktor mobitela su njegov izgled te fizička tipkovnica koja je danas rijetkost u svijetu smartphoneova.

Zaključak

Sve što vam se nije sviđalo na prethodnom Milestoneu je na ovom ispravljeno. Rad s uređajem je iznimno ugodan i sve radi fluidno, zahvaljujući bržem procesoru i većoj količini memorije. Negativna stvar koje je ostala je lošija kamera u mračnim uvjetima, ali video snimanje ovaj nedostatak nadoknađuje. U slučaju da želite moderan smartphone s tipkovnicom, Milestone 2 ima našu preporuku!

 

 

Plus

 

+ Odlična izrada

+ Ugodan rad

+ Moto Blur

 

Minus

 

- Loše snimanje fotografija

Konkurencija

HTC Desire Z

 

Uređaj koji ima nešto sporiji procesor i dosta manje memorije, ali također ima odličnu tipkovnicu. U slučaju da vam je draži HTC Sense od Motorlinog Blura, preporučujemo ovaj model.

 

Sony Ericsson Xperia Pro

 

Kvaliteta izrade je na strani Motorole, koja je izrađena od metala, dok je Xperia Pro izrađena od plastike. Dijagonala ekrana je ista, dok je kamera kod Sony Ericssona jača – 8 megapiksela i daje bolje fotografije.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori