Testovi mobitela

MOTOROLA MOTOKRZR K3

MOTOKRZR K3 MOTOKRZR K3 MOTOKRZR K3
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 103 x 42 x 16
Masa uređaja (g) 105
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1200 x 1600)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 780
Vrijeme razgovora 2G (h) 7,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 240
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena nije formirana
Info Motorola GmbH


0800 223 003
http://www.motorola.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

HSDPA elegancija
Autor: Davor Petrić

Motorola je doradila svoju izvrsnu ljepoticu K1 dodavši joj mogućnosti videotelefonije i HSDPA, ali i bolji zaslon.

Motorola KRZR K3 je vrlo elegantan tanak preklopni telefon, znatno poboljšana inačica legendarnog RAZR-a, uzak i ugodan u ruci, ima 2-megapikselni fotoaparat, UMTS/HSDPA i radi i kao video telefon. I ovdje je oznaka modela KRZR, što se izgovara otprilike kao riječ crazier - dakle luđi, šašaviji. Zaista i jest.
K3 je u istom kućištu kao i prekrasni K1 koji smo nedavno testirali. K1 smo čak izrazito hvalili, što je prilično rijetko u našim tekstovima, pogledamo li prosjek proteklih 7 - 8 godina - ne hvalimo izrazito neki telefon niti jednom godišnje.
Što sada očekivati od telefona koji je naizgled kopija K1? Za početak, recimo da nije kopija; postoje bitne razlike između K1 i K3. Tek je oblik kućišta isti, iako sama kućišta nisu ista. Testirani K3 je bio u metalnom kućištu tamnije boje pjenušca. Rubovi i unutarnji bridovi imaju fenomenalne crne, matirane, na dodir izuzetno ugodne površine. Gornja strana poklopca je većim dijelom staklena i na donjem dijelu ima znatno veći zaslon u boji (26 x 19). Izgledom, gotovo da bismo rekli da je K1 malo više ženski nježan (iako potpuno odgovara i muškarcima), dok je K3 više muški model.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215534183.jpg

Nova narav

Rasklopljen pokazuje svoju drugu, novu narav. Unutarnji zaslon je drukčiji, jači i mrvicu veći (29 x 35 mm) od onog na K1: dijagonala je sada 2 inča, a na K2 je 1,9 inča. Razlučivost ovog zaslona je ogromnih 240 x 320 pa slike izgledaju zaista fenomenalno. Ispod zaslona je objektiv unutarnje kamere namijenjen za video telefoniranje.
Tipkovnica je metalna folija iste šampanjske boje kao i kućište, ali je ovaj put osvijetljena tirkiznom (plavo-zelenom) bojom, nježnije. Na tipkovnici nam se nikako ne dopada što su gumeni graničnici između tipki, tako potrebni na ovoj ravnoj metalnoj foliji, sada potpuno poravnani sa samom tipkovnicom pa je tipke teže prepoznavati samo dodirom prstima.
Dvije uobičajene funkcijske tipke čiju namjenu vidimo na zadnjem redu zaslona su prisutne, ali sve ostalo se razlikuje. Iznad zelene slušalice je dodatna tipka koja služi za pokretanje video poziva, a između crvene i zelene slušalice je tipka za WAP. Cijela kombinacija je rezultirala sitnijim tipkama pa će trebati nešto više pažnje za njihovu uporabu.

Promijenjen i softver

Zanimljivo je i da se softver razlikuje od onoga na K1. Ovdje korisnik ima mogućnosti dodjeljivanja funkcija po želji samo za četiri kursorske tipke i Quick tipku sa strane (ispod onih za promjenu glasnoće). Desna funkcijska tipka fiksirana je na pozivanje glavnog izbornika (isto kao i tipka u sredini kursorskog kruga).
Izgleda da su u međuvremenu shvatili kako nije dobra ideja što su uklonili skoro sve prečace i svu prilagodljivost tipične za Motorole, pa su sada lijevu funkcijsku tipku posvetili nekakvoj (ne sjajnoj) zamjeni za prilagodljivost: njenim pritiskom pokaže se mali izbornik s dosta dobro odabranim funkcijama: traži medije (slika, zvuk, video...), stilovi zvona, odabir tapete, budilica i bluetooth. Daleko od sjajne prilagodljivosti ranijih Motorola, ali bolje nego ništa. Ipak, korisno je što se i dalje može promijeniti poredak zapisa u glavnom izborniku i u izborniku za poruke. 
Tipka iznad crvene slušalice je i ovdje ne baš sjajno pogođena tipka C, dakle za brisanje. Ali ova C tipka nije u stanju obrisati zapis u imeniku, SMS, zapis u kalendaru ili na diktafonu. U svim situacijama, osim pri upisu znakova, tipka C služi kao tipka "Natrag ", što ne bi bilo loše da i funkcijska tipka direktno iznad ove C tipke nema baš istu takvu namjenu!
Izbornik i njegove ikone su nanovo preoblikovani i izgledaju fenomenalno. Odlične boje, sličice i oštrina ga čine neočekivano privlačnim i za igranje. Cjelokupni izgled sučelja se mijenja odabirom skina, a za očekivati je da će se ti skinovi moći mijenjati kao što smo to radili i na manjim modelima.
I ovdje je izbornik novog stila koji je organiziran poput onoga na Windows operativnom sustavu, što na telefonu (s manjim brojem tipki od računala) znači da morate nešto više tipkati da biste došli do željenog. Novim korisnicima to neće smetati jer su ionako navikli na prekomjerno tipkanje tako da za sučelje možemo mirne duše reći kako je vrlo standardno i usporedivo s ostalim telefonima.

Mogućnosti i čitanje

Kretanje po izbornicima je dobro riješeno, koriste se kursori te tipka u središtu tog kursorskog kruga koja vrši odabir onoga što je pod kursorom (npr. ulazi u odabrani izbornik). Kako su ovu sitnicu bili zeznuli na K1 (barem testiranom primjerku), nadamo se da će novija inačica firmwarea to ispraviti i na K1.
Slova su malo „na sitniju stranu“, ali zbog ogromne razlučivosti natprosječno čitljiva. Poruka se prikazuje na zaslonu odjednom u sedam korisnih redaka. Telefon vrlo dobro naznači dijelove teksta koje je prepoznao (broj telefona ili e-mail adresa) i koje može upotrijebiti. Brojač SMS poruka radi od jedan na više kako valja. Već je tragikomično, ali moramo napisati: za potvrdu primitka poruke valja svaki put nanovo pritisnuti 10 tipki! Hvalimo i što K3 zapamti na koje ste brojeve poslali SMS, čak i kada ih niste izabrali iz imenika pa kasnije i njih nudi uz one iz imenika.
Imenik je sada dobro riješen; može se odabrati prikazuje li telefon svoj imenik, onaj s kartice ili oba zajedno, te je dobro riješeno pretraživanje. Poboljšan je i način dodjeljivanja brojeva za brzo biranje: početno traži malo rada, ali je zato vrlo lako promijeniti ono što neka memorija poziva.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215534233.jpg

Obilje dobre zabave

K3 ima i diktafon ali nema vanjsku tipku za njegovo pozivanje (tipka na desnom boku poziva fotoaparat). Usput, 2 megapiksela znači da, usprkos tipičnom telefonskom objektivu, slike mogu biti pristojne i prihvatljive mnogima (jasno, svaki pravi fotoaparat je neusporedivo bolji). Uključite li fotoaparat, telefon možete i zaklopiti i slikati sa zaklopljenim telefonom, pri čemu vanjski LCD služi kao tražilo. Ali: fotoaparat se ne može aktivirati sa sklopljenim telefonom.
Za slušanje glazbe ovaj je telefon odličan jer se glazbom može upravljati i sklopljenim telefonom (promjena pjesme, pauza). Ovisno o paketu opreme koji će kod nas operateri odabrati, moguće je da će s telefonom dolaziti i stereo žičane slušalice. Vanjski zaslon prikazuje ime pjesme koja svira i podatke o njoj.
Preglednik slika je na ovim novim Motorolama zaista odlično riješen. Ogromna razlučivost na ovom zaslonu slike čini izuzetno impresivnima. Kad se slike pregledavaju, K3 ih automatski prikazuje gotovo preko cijelog zaslona, tek ostavi malo mjesta na dnu za nazive funkcijskih tipki, dok se preko donjeg dijela slike lagano ublenda naziv i drugi korisni podaci. U izborniku se lako prebaci slika da bude doslovno preko cijelog zaslona bez ikakvih smetnji. Odlično riješeno!
Užitak je konačno i na Motorolama čuti MP3 zvono koje se čuje i na telefonu kada se rabi bluetooth slušalica. Odabrano MP3 zvono čujete i u BT slušalici, a ako sasvim stišate zvono na telefonu, MP3 zvono se i dalje čuje u BT slušalici. Konačno! Uključite li hrvatski, biranje glasom je klasično, za engleski se koristi prepoznavanje govora, ali sumnjamo da će vam to biti korisno.
Iako to neće nedostajati većini novih korisnika, moramo spomenuti kako nas je začudilo uklanjanje glavne prednosti Motorole: korisnički prečaci koje korisnik može sam postaviti, a koji dokidaju potrebu za odlascima u izbornik. Motorola je bila jedan od rijetkih telefona gdje u izbornike ne morate zaći gotovo nikada. Sve što trebate stavite na prečace pa ih potom pozivate jednim potezom. Sada se mogu promijeniti samo namjene četiri kursorske strelice i jedne bočne tipke, ali ne baš u bilo što, nego u nešto s priloženog popisa (kao i na ostalim Motorolama i mnogim drugim telefonima).
Izbor funkcija je vrlo dobar kao na ostalim Motorolama: odličan kalkulator, rokovnik, odličan preglednik slika, snimanje i gledanje videa - sada sve i preko cijelog zaslona, poruke idu u telefon ili karticu po izboru, MP3 zvona za pozive i poruke, grupe i profili, specijalna zvona za specijalne osobe te diktafon. Hvalimo i što se KRAZR na računalo spaja standardnim mini USB kablom te ga se tako i puni, a računalo vidi telefon kao vanjski disk (ako tako izaberete).
Motorola KRZR K3 je telefon koji je „šminka“ i poželjan i na prvi pogled. Uz to je i dobar i kompletan telefon. Ne trebate nikome objašnjavati da je to lijepi i skupi telefon, svima će to biti jasno čim ga ugledaju.

PLUS I MINUS

+ izgled, kućište, MP3 player
- prečaci, tipke

Konkurencija:

Motorola KRZR K1
Dosta jeftiniji model koji izgleda gotovo isto i, osim HSDPA i video telefona, ima usporedive mogućnosti i bolju tipkovnicu.

 

 

 

Komentari

sejo

30. lipnja 2011 - 12:34 Prijavi neprimjeren komentar

dobar mobitel imam ga i ja dobar je i prilagoden muskarcima

Odgovori