Testovi mobitela

MOTOROLA ROKR E8

ROKR E8 ROKR E8 ROKR E8
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 115 x 53 x 11
Masa uređaja (g) 106
Zračenje (W/kg) 0,93
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 930
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1,299,00 kn
Info Motorola GmbH


0800 223 003
http://www.motorola.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Morfanje: glazba na dodir!
Autor: Davor Petrić

ROKR E8 je do sada najintrigantnija inačica Motorolina glazbenog telefona. Ovaj put, zaista potpuno drukčija, bolja, originalna, nova!

Motorola ROKR E8 je tanki ravni glazbeni telefon s fotoaparatom, a koji se od svih ostalih telefona razlikuje po tipkovnici koja se prilagođava onome što trenutno radite! Morphing tipkovnica prikazuje samo tipke koje trebate, a ostale doslovno nestaju!

Motorola je već od prošle godine radila na ovom modelu, koji je iz različitih razloga čekao na lansiranje. Iako je na stranim tržištima čak pred Božić u jednom trenu bio i najavljivan, pa i pokazan u reklami, ipak ga nije bilo na tržištu. Mi smo ga isprobali pred kraj protekle godine, ali smo bili zamoljeni da o njemu ništa ne pišemo. Zašto tolika frka oko telefona?

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1224056939.jpg

Sasvim novi look

E8 bismo izgledom mogli najlakše usporediti s jednim od dobrih, tankih i neobično dugovječnih Motorola - L7. Ipak, sličnosti su prisutne samo na prvi, površan pogled: tanko, crno, metalno kućište.

ROKR E8, bilo da je isključen, bilo da radi ali ga neko vrijeme niste dodirivali, izgleda kao crna pločica s nekakvim kružićem u sredini. Nema zaslona, nema tipki, nema slova, nema ničega. Crni mrak!

Prije biste pretpostavili da je to vanjski tvrdi disk malih dimenzija, nego potrefili da je to telefon! Muka počinje kad vam netko kaže da je to telefon i da ga trebate uključiti. Kako? Pa nema naprijed nijedne tipke. Ima nešto na bokovima, ali nema tipki naprijed. Nema ni zaslona. Ma, to nije telefon!

Uključuje se prekidačem na boku. I odjednom, pojavljuje se tipkovnica, vidi se i zaslon. Ma vidi ti to, ipak je telefon u tome! Nemoguće je da vas ne impresionira, a hoće li se dopasti svima, već je manje vjerojatno.

Zaslon je krupan, dijagonale 2" ogromne razlučivosti, ali radi relativno velike širine telefona (poput RAZR - a), zaslon je vodoravan. Iako je zaslon veličine kao na npr. K1, na prvi pogled djeluje manji. Radi visoke razlučivosti, i slova su dosta sitna - pokazuje se pet redaka korisnog teksta, plus naslov i opisi funkcijskih tipki.

ModeShift je kružni senzor osjetljiv na dodir, služi za pomicanje u stilu iPoda. Unutar tog kruga su i uobičajeni kursori s OK tipkom u sredini, pa je sve moguće učiniti i na novi način (ModeShift) i na uobičajeni (kursori). Iznad zelene slušalice je tipka za pozivanje glazbe, mada, čim spojite S9 (Motorola bluetooth stereo slušalice) i pritisnete play na njima - počinje svirka.

A gdje je tipkovnica?

E8 nema tipkovnicu u bilo kojem smislu u kojem biste to mogli očekivati. Ima jednu crnu foliju bez teksta na njoj, a ovisno što pokušavate učiniti, prikazivat će se za tu namjenu potrebne tipke! Za telefon, tu su uobičajeni brojevi i slova, za glazbu, osvijetljen je spomenuti krug, a pojave se tipke za naprijed/nazad, shuffle i reply, za fotić - zoom, okidanje, snimanje u nizu i tako dalje. Sve ostalo se ne vidi baš nimalo! Crni mrak.

Najbolji je štos što kada istekne odabrano vrijeme, cijeli se telefon zacrni, prvo zaslon, a nakon nekog vremena i tipke, ostane vidljiva samo plava točkica koja pokazuje da su spojene bluetooth slušalice. Svi će misliti da je telefon isključen. Zapravo i neće, jer ako ne znaju, neće niti pogoditi da je to telefon!

Dotakne li se sada npr. krug za pomicanje, pojavljuje se zaslon i tipke za slušanje glazbe. Pomoću kruga za pomicanje se može pomicati po popisima ili premotavati pjesme.

Bijelo osvijetljene tipke na crnoj podlozi daleko najbolje izgledaju u mraku, dok se pri dnevnom svjetlu vide, ali ne izgledaju spektakularno. Jasno, dok se sve ne isključi i telefon ne postane sjajna crna pločica!

Sviraj!

Kao MP3 player je odličan. S jednim punjenjem baterija svira 10-tak sati. Mi smo ga isprobavali s Motorola S9 stereo bluetooth slušalicama i primjedbi nema. Sve komade na slušalicama rade odlično, plus što se mogu rabiti i komande na telefonu.

Jedna od prednosti E8 jest ugrađenih 2 GB memorije, što je većini nas dovoljno, oko 20-tak sati visokokvalitetno (192+ kbps VBR) kodirane glazbe (ili 30-tak sati za kilavih 128 kbps). Želite li više, ubacite MicroSD karticu do 4 GB.

Telefon smo na testiranje dobili s nekakvom slabom glazbom, 128 kbps ili manje, ali čim smo to obrisali i prebacili nešto naše, visokokvalitetno zakodirane glazbe (Lame VBR Preset Standard, 192+ kbps VBR), E8 je u kombinaciji s S9 propjevao. Rastura!

Malo igranja po izbornicima je otkrilo i equiliser (unaprijed programirani kompleti tonskih postavka), mada to na testiranom predprodukcijskom E8 nije imalo utjecaja na stereo  bluetooth slušalice. Ali kad smo equiliser isključili, mogli smo ručno podesiti bas na rasponu od 1 do 7. E, to se čulo! Ne možemo vam to ilustrirati, ali dok ovo pišemo, na ušima su nam S9, a vaš dragi autor toliko klima glavom da je sreća što zna pisati bez gledanja u tipkovnicu jer inače ovog teksta ne bi bilo.

Moguća je sinkronizacija s Media Playerom v11, ili jednostavno kopirate glazbu s računala pa je organizirate s telefona. Moguće je lako napraviti playliste, ali je lako doći na npr. album ili grupu pa odabrati da se svira sve s tog albuma ili grupe (ili nekog od drugih uobičajenih ključeva). Hvalimo što ako isključimo glazbu, pa potom pritisnemo play na S9 slušalicama, E8 nastavlja svirati točno tamo gdje je stao (a ne od nekog početka)!

Ne hvalimo što se E8 spaja na računalo i punjač vrlo egzotičnim i neugodnim za dobro ga okrenuti micro USB kabelom, umjesto standardnog i dostupnog, a ništa većeg - mini USB kabela. Za očekivati je da će telefon dolaziti s kabelom, ali svejedno, radije bismo imali standardnu utičnicu na njemu. Pohvalno je što se E8 na računalo spaja koristeći USB 2.0, mada je brzina na slabiju stranu, nekih 2,5 mb/s, ali ipak, bolje od većine drugih koji se spajaju trećinom te brzine ili još sporijom.

Tijekom slušanja glazbe telefon se isključuje u fazama, prvo zaslon pa onda i tipke. Izgleda neobično i neočekivano. Pritisne li se crvena slušalica, pojavi se zaslon stanja čekanja, a ime pjesme ide u zadnjem redu, poput krijesnice. Ipak, pristup ostalim funkcijama, npr. telefona, jednostavan je u svakom trenutku. Ima i FM radio, ali za njega - uobičajeno - valja utaknuti žičane slušalice jer ih telefon rabi kao antenu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1224056972.jpg

Izvedba

Iako je tipkovnica jedna velika membrana, bez vidljivih granica između tipki (jer odvojenih tipki niti nema), Motorola je omogućila da korisnik osjeti pod prstom kada je pritisnuo neku tipku. To je riješeno uz pomoć lagane vibracije koja potvrdi pritisak, poput onoga što smo na nekim Motorolama vidjeli kada se pritišću tipke za glazbu na prednjem malom zaslonu. Tipke na sebi imaju ispupčenu točkicu, ali ipak, nisu najbrže za pronalaženje i pritiskanje na slijepo. Vjerojatno bi nakon kraćeg perioda navikavanja i ovo postalo nevažno pa bi se moglo brzo tipkati i bez gledanja u prste, sve je stvar navike.

Ove točkice su poravnate s normalnim telefonskim tipkama, dok se one za glazbu i fotić pojavljuju između njih. Zapravo, ovo je nemoguće vjerno dočarati, E8 valja primiti u ruku. Vjerojatno će neki zamrziti iz prve ovo rješenje, ali da je šminka i štos - jest. Telefon će definitivno privlačiti pažnju upravo kad se sve isključi pa će se svi pitati što je to crno što tako pažljivo nosate sa sobom.

Sučelje je novo, radi se o Linux Java platformi koju smo tek nedavno počeli viđati na Motorolama. Organizacija mu je pojednostavljena pa su sada na vrhu izbornika one funkcije koje najčešće rabimo: glazba, FM radio, imenik, poruke ..., a postavke su gurnute u Uredske alate. 

Izbornici mogu biti prikazivani na tri načina, od kojih će vjerojatno najštosniji za pokazivanje biti Spinner gdje se stavke vrte animirano u krug, a najpraktičniji je običan popis jer se tada može pritisnuti i tipka sa znamenkom koja predstavlja redni broj željene stavke u izborniku. Funkcije kursorskih tipki u stanju čekanja korisnik može sam odabrati. Ugrađen je i e-mail i file manager, te uobičajene funkcije (alarm, kalkulator, ToDo popis, diktafon, kalendar), a moguće je uključiti da telefon uvijek traži potvrdu isporuke SMS poruke. Bočnim tipkama se podešava glasnoća te se tipkovnica može zaključati.

Motorola ROKR E8 će biti kupovana prvenstveno želite li slušati glazbu sa stilom, na uređaju koji je nedvojbeno originalan, ima stereo priključak i na bluetooth slušalice, ali i na obične žičane preko standardnog 3,5 mm jacka te želite li imati mnogo glazbe uza se. I privlačiti pažnju svojim telefonom. Pardon, MP3 playerom. Hmm, fotićem? Ma, crnom pločicom!

PLUS I MINUS

+ memorija, mp3 player, izgled

- micro USB

 

 

 

Komentari

roki

26. siječnja 2010 - 17:55 Prijavi neprimjeren komentar

moze se u Čakovcu gdje kupiti ovaj mobitel i koliko košta????????????


marko

19. travnja 2009 - 14:48 Prijavi neprimjeren komentar

di se moze kupiti ovaj mobitel, i koliko kosta ??????


Odgovori